مزاياي تغذيه‌اي و سلامتي نشاسته مقاوم در رژيم غذايي: يک مطالعه مروري

حشمتي, شيلان and صابر, امير and عبداله‌زاد, هادي (2024) مزاياي تغذيه‌اي و سلامتي نشاسته مقاوم در رژيم غذايي: يک مطالعه مروري. مجله مطالعات علوم پزشکي, 35 (5).

[thumbnail of 6 Heshmati A-10-5716-1.pdf] Text
6 Heshmati A-10-5716-1.pdf

Download (509kB)

Abstract

: نشاسته مقاوم (RS) شکلي از نشاسته است که به علت عدم توانايي آنزيم‌هاي گوارشي انسان در تجزيه آن، در قسمت پايين روده به‌وسيله ميکروارگانيسم‌هاي روده تخمير مي‌شود. اين امر باعث تعديل ميکروبيوتا و توليد اسيدهاي چرب با زنجيره کوتاه در روده مي‌شود. اگرچه مطالعات متعددي تأثير RS بر سلامت انسان را نشان داده‌اند اما مکانيسم‌هاي دقيق آن بر سلامت و بيماري هنوز مشخص نيست.
مواد و روش‌ کار: پژوهش حاضر يک مطالعه مروري است که با استفاده کلمات کليدي مربوطه و جستجوي الکترونيک در بانک‌هاي اطلاعاتي Scopus ،PubMed وWeb of Science انجام شده است. در پژوهش حاضر کليه مقالات منتشره به زبان انگليسي تا ابتداي ماه مارس 2024 اعم از مطالعات انساني و حيواني موردبررسي قرار گرفتند.
يافته‌ها: RS2 به‌عنوان يک نشاسته داراي آميلوز بالا (HAM-S)، به دليل ساختار خاص خود نمي‌تواند به‌طور کامل در دستگاه گوارش هضم شود و بر سيري، چاقي و ساير متغيرهاي متابوليکي به‌صورت وابسته به دوز تأثير مي‌گذارد. علاوه بر اين، رژيم غذايي غني از HAM-S ممکن است اثرات مفيدي بر سلامت دستگاه گوارش و کليه‌ها از طريق تغيير ميکروبيوتاي روده و کاهش ضايعات نيتروژني در بدن داشته باشد. در طرف مقابل، چندين مطالعه نشان داده که مصرف مکمل‌هاي با آميلوز بالا تأثير مثبتي بر متغيرهاي کارديومتابوليکي ندارد.
بحث و نتيجه‌گيري: اين مطالعه مروري به بررسي برخي از اثرات اصلي نشاسته مقاوم نوع 2 (RS2) بر چاقي، سلامت روده، بيماري‌هاي مزمن کليوي و سلامت قلب و عروق پرداخته است. با توجه به اثرات مفيد RS2 بر سلامت انسان و عدم وجود عوارض جانبي قابل‌توجه ناشي از مصرف آن، به نظر مي‌رسد مصرف HAM-S به‌عنوان بخشي از کربوهيدرات روزانه مفيد باشد.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: نشاسته مقاوم، نشاسته با آميلوز بالا، چاقي، اشتها، سلامت روده، وضعيت کارديومتابوليکي
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
Depositing User: Unnamed user with email gholipour.s@umsu.ac.ir
Date Deposited: 06 Apr 2025 08:42
Last Modified: 06 Apr 2025 08:42
URI: https://eprints.umsu.ac.ir/id/eprint/7579

Actions (login required)

View Item
View Item