اثر ديوسجنين بر اختلال شناختي و استرس اکسيداتيو القاشده با ليپوپلي ساکاريد در موش صحرايي

توکلي, زهرا and طاهري, مهديه and روغني, مهرداد (2024) اثر ديوسجنين بر اختلال شناختي و استرس اکسيداتيو القاشده با ليپوپلي ساکاريد در موش صحرايي. مجله مطالعات علوم پزشکي, 35 (7).

[thumbnail of 8 Tavakkoli A-10-975-7.docx] Text
8 Tavakkoli A-10-975-7.docx

Download (313kB)

Abstract

التهاب عصبي به‌عنوان بخشي از نوروپاتوژنز اختلال شناختي گزارش شده است. ديوسجنين يک ساپوجنين استروئيدي موجود در شنبليله است که داراي اثرات ضد‌التهابي، آنتي‌اکسيداني و ضد آلزايمري است. هدف مطالعه حاضر، بررسي تأثير ديوسجنين بر اختلال شناختي، فعاليت استيل‌کولين‌استراز و آستروگليوز به دنبال القا التهاب عصبي در موش صحرايي است.
مواد و روش‌ کار: در اين مطالعه تجربي 32 موش صحرايي نر نژاد ويستار بر اساس جدول تصادفي اعداد به 4 گروه كنترل، كنترل تحت تيمار با ديوسجنين، ليپوپلي‌ساکاريد، و گروه ليپوپلي‌ساکاريد تحت تيمار با ديوسجنين تقسيم شدند. موش‌هاي تحت تيمار ميزان 40 ميلي‌گرم بر کيلوگرم ديوسجنين را به مدت هفت روز و روزانه و به فرم خوراکي دريافت کردند. براي القا التهاب عصبي، ليپوپلي‌ساکاريد حل‌شده در نرمال سالين به ميزان 1 ميلي‌گرم بر کيلوگرم به فرم داخل صفاقي در اولين روز و يک ساعت قبل از تزريق ديوسجنين تزريق شد. از تست شاتل باکس براي بررسي حافظه و يادگيري استفاده شد. با استفاده از هموژنه بافتي هيپوکامپ، سنجش پارامترهاي مولکولي انجام شد. آناليز آماري داده‌ها با آزمون آنوواي يک‌طرفه و تست تعقيبي توکي و سطح معني‌داري 05/0p˂ انجام شد.
يافته‌ها: ميزان تأخير هنگام عبور در گروه ليپوپلي‌ساکاريد دريافت‌کننده ديوسجنين افزايش معني‌داري در مقايسه با گروه ليپوپلي‌ساکاريد داشت (P<0.01). گروه ليپوپلي‌ساکاريد دريافت‌کننده ديوسجنين در مقايسه با گروه ليپوپلي‌ساکاريد فعاليت کولين‌استراز کاهش (P<0.05) و کاتالاز افزايش (P<0.05) معني‌داري پيدا کرد و کاهش ميزان GFAP (P<0.05) و MDA (P<0.01) نشان داد. ميزان GSH در گروه دريافت‌کننده ديوسجنين در مقايسه با گروه کنترل کاهش معني‌دار (P<0.05) نشان داد. گروه کنترل تحت تيمار با ديوسجنين در فاکتورهاي موردبررسي با گروه کنترل تفاوت معنادار نداشت (P>0.05).
بحث و نتيجه‌گيري: داده‌هاي ما نشان مي‌دهد که ديوسجنين با خواص آنتي‌اکسيداني داروي تقويت‌کننده حافظه است و مي‌تواند براي درمان انواع مختلف اختلالات مانند لوسمي و التهاب در آينده مورداستفاده قرار گيرد.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: ديوسجنين، ليپوپلي‌ساکاريد، آستروگليوز، استرس ‌اکسيداتيو، حافظه، اختلال شناختي
Subjects: R Medicine > R Medicine (General)
Depositing User: Unnamed user with email gholipour.s@umsu.ac.ir
Date Deposited: 11 May 2025 08:49
Last Modified: 11 May 2025 08:49
URI: https://eprints.umsu.ac.ir/id/eprint/7597

Actions (login required)

View Item
View Item